Sveži izdelki

STRAN JE V NASTAJANJU. HVALA ZA POTRPEŽLJIVOST

VONJ DOMAČIJE se v Bategi najbolj širi ob torkih, petkih in sobotah. Takrat zadiši po domačih pekovskih dobrotah, tudi iz krušne peči.

Vsak torek, petek in soboto je v naših košarah na voljo kruh iz krušne peči. Spečejo ga na ekološki kmetiji Kravos iz Ajdovščine. Tako kot so ga pekle naše mame babice, prababice. No, nekje ta tradicija še vedno traja.  Recepti za kruh so osnovi: moka, kvas, voda (ali sirotka), malo sladkorja, malo soli. Brez vseh nepotrebnih dodatkov. Na voljo je beli kruh, pšenično pirin, ajdov z orehi, pirin polnozrnat. Izbirate lahko med pol kilogramskimi hlebci ali manjšimi žemljicami. Pečejo pa tudi  polnozrnati pirin kruh brez kvasa, ki nastaja kar 3 dni. Po starem postopku s staranim testom. Ta kruh je zaradi vsebnosti vlaknin primeren tudi za diabetike, pečejo ga namreč z mletimi luščinami vred.   Ob sobotah pa na isti kmetiji spečejo tudi ekološke buhteljne z marmelado. Stalnica v ponudbi so njihovi ajdovi piškoti z marmelado – ajdovčki, pa tudi ekološki piškoti iz enozrnice in pire.

Ob sobotah poskrbimo za vse okuse. Hribarji iz Ilirske Bistrice nam spečejo domač kruh in žemljice (električna pečica). Tudi oni, med drugim, pečejo pirinega polnozrnatega brez kvasa, odličen pa je tudi naveden polbel kmečki kruh iz mešane moke. Naredijo pa tudi vegi piškotke, energijske ploščice, potičke, maslene, cimetove in pirine piškote z raznimi dodatki. Masleni piškoti se topijo v ustih, škrlatne noči in pirine zvezdice pa zaradi pirine polnozrnate moke lepo hrustljajo.  Vegi piškotki so narejeni iz kamutove in čičirikine moke, varianti sta dve in sicer s koščki čokolade ali pa lešniki. Poskrbijo tudi za ljubitelje slanega peciva, trenutno so aktualni pirini polnozrnati zavitki z mlečnim polnilom.  Njihove energijske ploščice nudimo v treh različicah. Sestavine osnovnih so: oves, mandlji, med, suhe fige in dateljni. Različica s suhimi brusnicami vsebuje še dateljne, oves, amarant in laneno seme. Brez oreščkov pa je varianta s kokosom in čokolado, kjer je kot sestavina tudi oves med, dateljni in laneno seme.

Ob sobotah se s pekovskimi izdelkom pridruži še kmetija Koren iz Vipave. Zlati kamutov hlebček je z vinskim kamnom, tudi rženo pirin. Prepoznavni  so tudi po svojih mafinih iz pirine in konopljine moke, z oluščenimi konopljinimi semeni in z malček črne in bele čokolade.

 

OKUS TRADICIJE

Za začetek naj vam povemo, da ponujamo pravo domače maslo. Maslo, ki ga na kmetiji Pustotnik, še vedno delajo na roke in zavijejo v papir. Iz iste kmetije prihaja tudi kisla in sladka smetana. Obe kremasti in polnega okusa. Pa pravi grški ovčji jogurt, brez dodane smetane. Tudi kravji navadni jogurt in sadni borovničev jogurt sladko kislega okusa. Odlične so tudi njihove telečje hrenovke brez nitratov. Hrenovke so samo iz telečjega mesa, z olivnim oljem in malo dimljene. Ker nimajo dodanih nitratov, nimajo klasično rožnate barve, so pa zato še boljšega okusa.  V našem hladilniku se vedno najde tudi kakšen kos dobrega kravjega sira.

Velik poudarek dajemo izdelkom iz kozjega mleka in kozjemu mleku samemu. Iz kmetije Žerjal iz Tomaja dobimo surovo kozje mleko, kozji probiotični jogurt, albuminsko skuto, kozji mladi mehki sir in poltrdi kozji sir.

Nekaj malega imamo tudi sušenih istrskih mesnin. Suhe klobase, pancete, salame in ombolo so iz kmetije Trček iz Hrastovelj.

Ne moremo pa mimo sira s tartufi. Odličen istrski sir, primeren  za posebne priložnosti, slavja, osebna in poslovna darila. V treh različicah: kravji, kozji in ovčji.

Trudimo se, da imamo vedno v ponudbi tudi sveže njoke in fuže. Nekaj tradicionalnega za kosilo na hitro ali pa jih z ustrezno omako, na primer  s tartufi ali tartufato, spremenimo v pravi slavnostni obrok. Še malce dobrega staranega sira za povrhu, skledica ali skleda solate in to je to. Mnjami.